Siirry sisältöön
Satakylät

Perttelin Kirkko

Soukaisten eli Perttelin kirkko on rakennettu noin vuonna 1800, se on pyhitetty Bartholomeukselle.

 

Kylässä on ollut kirkko keskiajalta lähtien, ehkä hyvinkin varhain. Soukaisten kirkko tunnetaan myös Valvon kirkkona. Vanhan tarinan mukaan ”itse Pyhä Henrikki” on kirkon perustaja. Veijo Kaitanen arvelee Muinainen Kalanti – kirjassa, että väkirikas Valvon seutu on saattanut rakentaa puisen saarnatuvan samaan aikaan kuin Untamala, ehkä 1100-luvun lopulla. Alkuun se on voinut olla yksityiskirkko. Kylän alueelta ei tunneta ristiretkiajan hautalöytöjä, koska siellä oli luultavasti siirrytty kristilliseen hautaukseen.

Vaatimaton kirkkorakennus lienee ollut 1800-luvun alkuun asti Valvosten nykyisen rukouskellon paikkeilla. Isojakokartassa ns. Kirkonmaa on kylläkin merkitty Soukaisten kylään. ”Perttlin kaljoll” on vietetty joskus riehakkaitakin Perttelin markkinoita 24. elokuuta aina 1800-luvun lopulle asti.

Kirkko on kyläyhteisölle tärkeä ja siitä pidetään hyvää huolta. Lauantaisin klo 17 kirkonkellot julistavat pyhän alkavaksi samoin kuin kirkollisten pyhäpäivien aattoina. Kylän asukkaan kuollessa tapahtumasta ilmoitetaan muille soittamalla kuolinkelloja seuraavana aamuna. Tämä harvinainen perinne on käytössä myös viereisen Valvosten kylän rukouskellon soittamisessa.

perttelin-kirkko-ryijy

Kirkossa on uudehko vihkiryiju vihkitilaisuuksia varten

Joulupäivän aamun Joulukirkko on yksi perinteinen käyttö kirkolle, mutta paljon muutakin käyttöä sillä on.

Soukaisten koulu käyttää kirkkoa useita kertoja vuodessa. Lisäksi kon

serttien järjestämiseen tämän vaatimattoman tilan pehmeä akustiikka soveltuu hyvin.

Vihkikirkkona Perttelin kirkkoa käytetään vuosittain samoin kuin kastetilaisuuksien järjestämiseen.

Kirkko ei ole seurakunnan hallinnoima, vaan se on rakennettu jakokunnan maapohjalle. Tämä jakokunta on vuosisatojen kuluessa hajaantunut lähes mahdottomaksi hallinnoida ja siksi ylläpitovastuu kirkosta on vähitellen siirtynyt Soukaisten kyläyhdistyksen harteille.

 

 

Eo. tilaisuuksien kirkolliset toimijat vaikkapa papin ja kanttorin kukin tilaisuuden järjestäjä sopii itse, mutta kirkon varaukset ja tarvittaessa somistukset hoitaa ”Suntio” Irmeli Nieminen puh. (02) 853 432. Varaukset kannattaa tehdä hyvissä ajoin etukäteen.

Voit ottaa yhteyttä myös soukainen.fi palautetta sivun avulla.

Kirkon osoite on Perttelintie 1 23800 LAITILA

 

 

 

Tämä kuva 1900-luvun alkupuolelta. Maisema on karu ja vaatimaton kuten kirkkokin.
Mutta tuo vaatimattomuus kaunistaa ja Kirkko tekee tehtävänsä edelleenkin.